Programma

"Een goede arts begint bij jezelf"

"Coaching heeft mij geïnspireerd een specialisme te kiezen die mij precies past en daarin zelf initiatief te nemen een eigen carrièrepad vorm te geven." - Dr. Anne de Pagter

Het ontstaan

AIOS en artsen ervaren een goed effect van coaching voor ontwikkeling en werkplezier. Sterker nog, AIOS gaven aan "had ik deze ondersteuning maar tijdens mijn co-schappen gehad. Dat had me geholpen!". Geneeskunde studenten gaven deze behoefte aan meer persoonlijke begeleiding ook aan: ondersteuning om een weloverwogen en passende carrièrekeuze te maken. Zowel tijdens als na de opleiding. Als student kun je een hoge druk ervaren doordat je vroeg moet kiezen, terwijl je eigenlijk nog niet voldoende (zelf)kennis hebt verzameld om die keuze goed te kunnen maken. 

Behoefte naar meer begeleiding

Een weloverwogen keuze maken vereist ruimte en aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en groei. Dit vraagt om een passende begeleiding tijdens je opleiding. Het reflecteren op eigen gedrag en tijdig her- en erkennen van je eigen potentie en sterke en zwakke kanten, maken een bewuste en juiste keuze mogelijk. 

Vanuit deze vraag is MATCH opgericht; een overkoepelend coachingprogramma dat staat voor: Medical Academic Talent-based Career perspectives in Healthcare, kortweg MATCH.

Dit initiatief is opgezet en doorvertaald naar de praktijk door Anne de Pagter, kinderarts Kinderhematologie binnen het Erasmus MC met steun van Prof. Dr. Matthijs de Hoog en het kernteam

Wij monitoren het effect van onze coaching

MATCH is een programma dat professionele coaching aanbiedt ter optimalisatie van de individuele persoonlijke ontwikkeling van de student. Zo biedt MATCH gerichte ondersteuning bij het maken van de juiste beroepskeuzes voor de toekomst. De coaches zijn opgeleid tot professionele coach en geselecteerd op basis van strenge kwaliteitscriteria en hun jarenlange ervaring in coaching. Het bijzondere aan MATCH is dat het effect van onze coaching wordt geëvalueerd door middel van een gekoppeld wetenschappelijk onderzoek. 

Een succesvolle vorm van coaching van artsen is het programma Challenge & Support. Dit programma is in 2017 opgezet om de AIOS te coachen en te leren omgaan met de hoge verwachtingen. Als AIOS behoor je over alle medische kennis te beschikken, stressbestendig te zijn, flexibel en vol zelfvertrouwen. Tegelijkertijd moet je goed kunnen communiceren, leidinggeven en samenwerken. En streven naar een gezonde werk-privé balans tussen alle onregelmatige werktijden en lange diensten door. Daar kun je als arts in opleiding best wat hulp bij gebruiken. MATCH is geïnspireerd op het Challenge & Support Programma. 

Wij geloven in de kracht van coaching

Soms is het fijn als er even iemand met je meedenkt. Ons doel met MATCH is om coaching laagdrempelig en kosteloos aan te bieden aan alle masterstudenten Geneeskunde die graag willen sparren met iemand over hun toekomst. Coaching helpt je niet alleen talenten te ontplooien en onafhankelijke carrière keuzes te maken, het leert je ook grenzen aangeven, dicht bij jezelf te blijven en omgaan met hoge werkdruk. Zo word jij de beste arts die je kunt zijn.

Wil jij graag eens sparren over je toekomst en samen kijken naar alle mogelijkheden? Weten waar je sterktes en zwaktes liggen? Of leren hoe je meer zelfvertrouwen krijgt? Dat kan ons coachingprogramma jou bieden!

Meer lezen over onze pilot? Klik hier.